Bezienswaardigheden

Ontdekken

Indrukwekkend Kamp Westerbork

Met jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers is herdenkingsplek Kamp Westerbork, dat hemelsbreed zo’n 10 kilometer van de plaats Westerbork ligt, een van de grootste toeristische trekpleisters in de omgeving van Westerbork.

Dit indrukwekkende kamp, dat al in 1939 werd gebouwd, is voornamelijk bekend van de jaren 1942 – 1945 toen het werd gebruikt als voorportaal van de vernietigingskampen in Duitsland. Ben je in Westerbork op bezoek, dan is een bezoek aan het kamp en het Herinneringscentrum aan te raden. Het parkeerterrein bevindt zich naast het Herinneringscentrum op zo’n drie kilometer van het kampterrein.

Ben je goed ter been, dan is het zeker de moeite waard om de route - het zogeheten Melkwegpad, dat door de bossen van Drenthe en het terrein van Radio Sterrenwacht kronkelt – te voet af te leggen.

Magisch Radio Sterrenwacht

Radio Sterrenwacht bevindt zich op het terrein van voormalig Kamp Westerbork. Door dit gebied loopt een prachtige wandelroute met de naam Melkwegpad.

Langs deze route, die door de Drentse bossen en heide loopt, staan 3D informatieborden waar de fascinerende wereld van het heelal en de grootste radiotelescopen van Europa centraal staan. Spelenderwijs leren zowel kinderen als volwassenen over het heelal, de planeten en het doel en de werking van de gigantische schotels.

Een activiteit voor het hele gezin, want langs de route staan bovendien speeltoestellen, klimrekken en de grootste zandbak van Drenthe: een speelplaats zo groot als een voetbalveld.

Kunstige knipsels in het Knipselmuseum

Middenin Westerbork vind je het Knipselmuseum. Een bijzonder museum waar nationale en internationale papierknipkunst wordt gepresenteerd.

De snij- en knipkunst komt oorspronkelijk uit China, maar is door de eeuwen heen verspreid onder andere bevolkingsgroepen in West-Europa, waaronder in Nederland.  In het museum vind je hedendaagse knipkunst, maar ook zeer oude knipwerken (vanaf het jaar 1750).

Sprookjesachtig Orvelte

Nog geen vier kilometer van Westerbork ligt het sprookjesachtige dorp Orvelte, een van de mooiste dorpen van Drenthe. Bij een bezoek aan dit dorp waan je je een beetje in de middeleeuwen.

Orvelte wordt dan ook niet voor niets ‘museumdorp’ genoemd. De monumentale boerderijen en woningen, mooie tuinen en straten met kinderkopjes en oude klinkers geven het dorp een bijzondere sfeer. Met name in de zomer is het een toeristische trekpleister en worden er regelmatig fairs, markten en andere gezellige activiteiten georganiseerd.

Bijkomen?

Alles gezien? Dan is eetcafé het Wapen van Westerbork een perfect rustpunt om even bij te komen en na te genieten van alle indrukken en bezienswaardigheden die Westerbork rijk is.